En temel ihtiyacımız olan beslenme, aslında sanıldığı gibi kilo alıp vermeden ibaret değildir. Sağlıklı bir yaşlanma için genç yaşlarda fiziksel anlamda aktif, dengeli ve yeterli beslenmek  önemlidir. Kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. 



Sürekli kilo alıp vermekten yorulduysanız, kendinizi gün içerisinde  uykulu ve yorgun hissediyorsanız, sürekli tatlı yemeden duramıyorsanız, herhangi bir hastalığınız varsa ve ona uygun beslenmek istiyorsanız, beslenme alışkanlığı kazandırarak bu süreci keyifli hale getirebiliriz. Kısıtlayıcı diyetlerin çemberinden çıkamıyor hisssediyor ve daha esnek bir beslenme düzeni istiyorsanız bu mümkün.  Kendinizi yetersiz hissetmediğiniz  size uygun beslenme programı oluşturabiliriz. Dünyanın neresinde olursanız olun skype, zoom veya whatsapp üzerinden görüşmeler yapabiliriz. :) 

Bireysel danışmanlık

kurumsal DANIŞMANLIK

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ DANIŞMANLIĞI

DİYETİSYEN KİMDİR?

Merhabalar, aslında "beslenme uzmanı" olarak da bilinen diyetisyenlik mesleği ile ilgili kısaca bilgi vermek istiyorum.

"Sağlık bilimleri fakültesinde  beslenme ve diyetetik bölümü eğitim ve öğretim programını en az dört yılda (bir yıl hazırlık ile 5 yılda) tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alan kişilerdir. "

Yukarıda "diyet" kelimesinin anlamından ve kısaca "diyet sürecinin" nasıl olması gerektiğinden bahsettim. Bunlarla birlikte genelde diyetisyen deyince aklımıza kilo alma-verme  ve sağlıklı beslenme konuları geliyor. Fakat üniversitede aldığımız tıbbi biyoloji, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, biyokimya, immünoloji, mikrobiyoloji, anatomi ve fizyoloji gibi temel tıp bilimleri derslerini  alıyoruz. 4 yıllık lisans eğitim sürecimizde  bu eğitimlerin hepsini aldıktan sonra kilo verme çok küçük bir alanı kapsıyor.

Uzman olduğumuz çalışma alanlarımız bu doğrultuda; büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi  ve yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Diyetisyenin amacı bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar,  diğer tıbbi tedavi ve cerrahi durumlarda diyet programı planlayan, eğitim veren, eğitim programlarını planlamak ve uygulamaktır.

DİYET NEDİR?

Diyet, temelde bir insanın   tükettiği veya tüketmediği yiyeceklerin toplamıdır. Aslında kilo verme diyetlerin temeli sağlıklı yaşam tarzıdır. Bu yüzden kronik hastalıklarda ve belli bir grup diyetinde olduğu gibi katı kısıtlamalar içermez.

    Şu an tüm dünyanın uğraştığı obezite için katı kısıtlamalar yapmadan davranış geliştirme modeli ile beslenme şekli değiştirmelidir.

    Diyet: kişinin cinsiyet, yaş, boy, kilo, fiziksel aktiflik durumuna, yaşadığı coğrafyaya, mevsime, sosyo-ekonomik düzeyine, kişinin tercihlerine göre değişmektedir.

    Sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda diyetteki öğün sayısı, kalori miktarı, makro besin ögelerinin oranı, egzersiz miktarı değişir. Yaşam şekliniz ve iş hayatınız gibi faktörler belirleyicidir.

   Özel gruplar beslenme açısından özel takviyelere ihtiyaç duyarlar. Örneğin; yaşlı yetişkinler ekstra D vitaminine ihtiyaç duyarlar. Hamile kadınlar hem hamilelik öncesi hem de hamilelik ve emziklilik döneminde folat, demir, B12 gibi vitamin mineraller açısından kişinin  ihtiyacına göre desteklenmelidir.

DİYETİSYENE BAŞVURMAK İÇİN 13 NEDEN

Yo-yo diyetini hepiniz duymuşsunuzdur. Aslında  şok diyetleri ve detoks programlarını denemiş çoğu kişinin başına gelmiştir.  Kısa sürede konulan yüksek hedefler yeme atakları olarak geri döner. Bu da kişinin tekrar tekrar başa dönmesini sağlar. Diyetisyen kilo verme hedefinizi belirlerken,  sağlıklı bir ideal hedef belirleyerek sizin yaşam tarzınıza uygun şekilde ve uzun vadeli planlamalar yapar.


Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile sağlıklı beslenme konusunda bilgi almak istiyorsanız kısa süreli eğitim programından yararlanarak internette bulunan kirli bilgilerden korunabilirsiniz.


Duygusal yeme atakları yaşıyor ve kendinizi sürekli ödül- ceza ikileminde buluyorsanız, ne yerseniz yiyin kaygınız yükseliyorsa diyetisyenden yardım alabilirsiniz.


Dünyada şu an birçok kişinin bağırsak ve mide problemleri çektiğini biliyor musunuz? Günde bir veya iki defadan daha az tuvalete gidiyorsanız diyetisyene başvurmanızda fayda var. İshal, kabızlık, mide yanmaları, ülser vb. şikayetlerde doğru yerden bilgi almak iyileşmeniz açısından çok önemli.


Sporunuzu,  salona giderek veya evde kendiniz  yapıyorsanız unutmamız gereken en önemli kısım hedefinizin %70'ini sağlıklı bir beslenme programı oluşturuyor.


Açlık, sağlığınıza ve günlük yeme düzeninize rehberlik eder. Eğer açlık hormonlarınız doğru çalışmıyorsa ilerde kilo alma ve verme ile ilgili sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Açlık sorununuzun nedeni bulunarak kısa sürede müdahale edilmesi gerekir.


Gün içerisinde ve yemeklerden sonra uyku isteği oluyorsa tükettiğiniz gıdalarla ilgili bir sorun yaşadığınızı gösterebilir. Yetersiz makro mikro  besin alımı  ve ağırlıklı tek besin grubundan besleniyor olabilirsiniz.


Kışın bir iki defa hastalanmak normaldir. Fakat azıcık uykusuz kalıp bir şeylere stres yaptığında hasta oluyorsan  bu normal değildir. Yaşam tarzınız ve beslenmeniz ile ilgili bir sorun olabilir. Bağırsak floranızı geliştirmek için beklemeyin.


İdeal kilonuzla hamileliğe başlamak hem hamilelik sırasında alacağınız kiloyu kontrol etmenizi hem de çocuğunuzun sağlıklı olmasını sağlar. Ve bu özel durumda toplumsal olarak bilinen çok fazla yanlış bilgi bulunmaktadır.


Farkında olmasanız bile sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda diyetisyenin değerlendirmesinde fayda vardır. Beslenme karmaşık bir bilimdir ve her ayrıntı kişiden kişiye göre değişir.


Diyabet, otoimmün bozukluklar, IBD, IBS, yüksek  tansiyon, karaciğer hastalıkları vb. Bu tarz hastalıklara sahipseniz veya ailede böyle bir hastalık öyküsü varsa diyetisyene başvurunuz.


Her hangi bir vitamin mineral yetersizliğinde başvurmanız gereken doktor ve uzun süreli sağlık için diyetisyenlerdir.


Şu an dünyadaki Çocuklar iki türlü beslenme sorunuyla karşı karşıyadır. Obezite ve malnütrisyon ikisi de aslında yetersiz beslenmedir.